Az élesztő sejtek növekedése, valamint fermentáció csak a mikroorganizmusoknak optimális tápanyagkörülmények között valósulhat meg, melynek folyamatok során a sejtek különböző metabolitokat állítanak elő. Ezt a kapacitását egy adott organizmusnak az anyagcsere-útvonalainak rendszere határozza meg. A sörkészítés szempontjából a sejtszám-növekedésnek, illetve a fermentációnak van kiemelt jelentősége, ezért a kurzus során az alábbi kérdéseket vizsgáljuk meg:
- Miért van szüksége az élesztőnek cukorra?
- Hogyan befolyásolja az élesztő anyagcseréjét oxigén jelenléte?
- Hogyan történik a sörélesztő sejtek növekedése és osztódása?
- Milyen faktorok befolyásolják az élesztő növekedését?
- Milyen hatással van a sejtek öregedése a sör ízprofiljára?
- Hogyan lehet élesztőt izolálni?
- Miért és hogyan lehet élesztőt propagálni?
A kurzus végén a résztvevőknek lehetőségük van a tananyaggal kapcsolatban kérdéseket feltenni, valamint az oktatás során használt feladatlapokat elektronikus formában igényelni.