Az élesztő növekedése és a fermentáció

Az élesztő növekedése és a fermentáció

Az élesztő sejtek növekedése, valamint fermentáció csak a mikroorganizmusoknak optimális tápanyagkörülmények között valósulhat meg, melynek folyamatok során a sejtek különböző metabolitokat állítanak elő. Ezt a kapacitását egy adott organizmusnak az anyagcsere-útvonalainak rendszere határozza meg. A sörkészítés szempontjából a sejtszám-növekedésnek, illetve a fermentációnak van kiemelt jelentősége, ezért a kurzus során az alábbi kérdéseket vizsgáljuk meg:

  • Miért van szüksége az élesztőnek cukorra?
  • Hogyan befolyásolja az élesztő anyagcseréjét oxigén jelenléte?
  • Hogyan történik a sörélesztő sejtek növekedése és osztódása?
  • Milyen faktorok befolyásolják az élesztő növekedését?
  • Milyen hatással van a sejtek öregedése a sör ízprofiljára?
  • Hogyan lehet élesztőt izolálni?
  • Miért és hogyan lehet élesztőt propagálni?

A kurzus végén a résztvevőknek lehetőségük van a tananyaggal kapcsolatban kérdéseket feltenni, valamint az oktatás során használt feladatlapokat elektronikus formában igényelni.

Ha a kurzus felkeltette az érdeklődésedet, küldj egy üzenetet!