Sörök érzékszervi vizsgálata

Sörök érzékszervi vizsgálata

Az állandó és magas minőségű sör mentes az ízhibáktól és minden tekintetben megfelel az adott sörtípust meghatározó stílusjegyeknek. Az érzékszervi vizsgálatok rendszeres elvégzése miden sörfőzde számára esszenciális és az alábbi esetekben kiemelt jelentőséggel bír:

  • A sörfőzés technológiájában bekövetkezett változások hatásainak értékelése (pl. változás a máslás hőmérsékletében vagy fermentációvezetés során stb.)
  • Alapanyagok minőségében, mennyiségében, összetételében való változás esetén a hatások értékelése (pl. változás az élesztő, komló, maláta, víz, vízkezelés, adalékok, enzimek stb. tekintetében)
  • Technológiai változtatások hatásának értékelése (pl. szűrés, új erjesztő stb. integrációja esetén)
  • A sörök idő függvényében való változásának értékelése (pl. oxigénfelvétel, hőkezelés, lejárati idő validációja stb.)
  • Minőség értékelése érzékszervi tulajdonságok alapján (pl. ízhibák, habstabilitás, szín, keserűség, utóíz, kortyérzet, aroma stb.)

A sörök érzékszervi tulajdonságainak értékeléséhez módszeres és következetes megközelítésre van szükség, amely az ízhibák meg- és felismerésével kezdődik. Az interaktív érzékszervi vizsgálat tréning keretében a részvevőknek lehetőségük van:

  • Elsajátítani a kóstolástechnika alapjait
  • Megismerni az íz-, és aromapercepciót befolyásoló neurobiológiai vonatkozásokat
  • Tudásanyagot bővíteni a kóstolást és értékelést befolyásoló paraméterekről
  • Információs gyűjteni különböző módszerekről és kóstolási elrendezésekről
  • Alapvető, sörökhöz köthető ízhibákat megismerni, detektálni és felismerni
  • Definiálni az egyes ízhibák felismerésével kapcsolatos egyéni érzékenységet
  • Akár több, mint 25 gyakori sörízhibát megismerni

A tréning során a demonstrációhoz használt ízhibák minden esetben megfelelnek a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírásoknak és nem tartalmaznak egészségre káros összetevőket. Ez a tréning létszámkorlátos, egyidejűleg maximum 8, 18. életévét betöltött személy vehet részt rajta. A kóstolási gyakorlat során megismerni kívánt ízhibák listáját a kurzus előtt közösen egyeztetjük, illetve igény esetén javaslati lista készül.

A kurzus végén a résztvevőknek lehetőségük van a tananyaggal kapcsolatban kérdéseket feltenni, valamint az oktatás során használt feladatlapokat elektronikus formában igényelni.

Ha a kurzus felkeltette az érdeklődésedet, küldj egy üzenetet!